Arquitectura, Patrimoni, Urbanisme i Paisatge
Adela Geli Anticó Arquitecta

Recórrer la garriguella fortificada
Desxifrant els búnquers: arquitectura i paisatge

El llibre

El desembre 2016, l’Institut d’Estudis Empordanesos publicava el llibre: “Recórrer la Garriguella Fortificada. Desxifrant els búnquers: Arquitectura i paisatge”, de l’arquitecta Adela Geli-Anticó. Una publicació que estudia els búnquers de l’Organització Defensiva dels Pirineus (1944-1950), en el territori de l’Empordà, on se’n varen construir gairebé 2.000, i a Garriguella com a lloc significatiu amb 380 exemplars.

El llibre desxifra aquestes obres de fortificació contemporània a través de la geografia del territori, que condiciona l’estratègia de defensa i que determina la posició dels búnquers; i la seva arquitectura, que depèn de la funció que havien de tenir en la batalla i l’arma que estava previst d’utilitzar.

Garriguella n’és un emplaçament representatiu per la gran quantitat de búnquers que es varen construir, per la diversitat de la seva geografia i del seu paisatge, que es tradueix en unes tècniques de camuflatge molt variades, i per context cronològic, per ser escenari de l’últim combat aeri de la Guerra Civil a Catalunya.

Imatges-llibre-8
Imatges-llibre-7
Imatges-llibre-6
Imatges-llibre-5
Imatges-llibre-4
Imatges-llibre-3
Imatges-llibre-2
Imatges-llibre-1
previous arrow
next arrow
Imatges-llibre-8
Imatges-llibre-7
Imatges-llibre-6
Imatges-llibre-5
Imatges-llibre-4
Imatges-llibre-3
Imatges-llibre-2
Imatges-llibre-1

Ressenya

Llegeix la ressenya del llibre escrita per l’historiador Lluís Buscató a la revista de la Universitat de Barcelona: Índice Histórico Español (fundada per Jaume Vicens Vives l’any 1953).

Llegeix la Ressenya


On comprar-lo

Garriguella

Cooperativa Agrícola de Garriguella. Carretera de Roses, s/n

Figueres

Llibreria Edison. Carrer Sant Pau, 11

La Jonquera

Museu Memorial de l’Exili – Memorial Democràtic. Carrer Major, 43-47

Girona

Llibreria 22. Carrer Hortes, 22

L'experiència Vins & Búnquers

El juny de 2017 neix el projecte Vins & Búnquers, l’evolució del llibre. D’una banda les ganes dels lectors de trepitjar el territori i conèixer in situ les fortificacions i, de l’altra, el conreu de la vinya en més del 25% del territori de Garriguella conflueixen en aquesta nova experiència.

Saber-ne més