Recórrer la garriguella fortificada
Desxifrant els búnquers: arquitectura i paisatge
El llibre
El desembre 2016, l’Institut d’Estudis Empordanesos publicava el llibre: “Recórrer la Garriguella Fortificada. Desxifrant els búnquers: Arquitectura i paisatge”, de l’arquitecta Adela Geli-Anticó. Una publicació que estudia els búnquers de l’Organització Defensiva dels Pirineus (1944-1950), en el territori de l’Empordà, on se’n varen construir gairebé 2.000, i a Garriguella com a lloc significatiu amb 380 exemplars.
El llibre desxifra aquestes obres de fortificació contemporània a través de la geografia del territori, que condiciona l’estratègia de defensa i que determina la posició dels búnquers; i la seva arquitectura, que depèn de la funció que havien de tenir en la batalla i l’arma que estava previst d’utilitzar.
Garriguella n’és un emplaçament representatiu per la gran quantitat de búnquers que es varen construir, per la diversitat de la seva geografia i del seu paisatge, que es tradueix en unes tècniques de camuflatge molt variades, i per context cronològic, per ser escenari de l’últim combat aeri de la Guerra Civil a Catalunya.